top of page
Пошук
  • olenakirienko4

Школа без класів та стін, але з подушками.

Доки в Україні приватні та альтернативні школи лише набувають своєї популярності, в світі існує чимало шкіл, які мають свій унікальний погляд на освіту у XXI столітті.


Однією з них є гімназія в Данії. Школа без кабінетів і дошок, де учні мають можливість розслабитися на подушках. В 2005 році датський уряд розповів про своє нове бачення сучасної освіти, гідної третього тисячоліття і заснованої на потребах сучасної економіки. Архітектурне бюро «3XN» дало свою відповідь на запит держави своїм інноваційним проектом, унікальною Ørestad Gymnasium (Urestad - гімназія Урестад).


Навчальні зони базуються навколо головного атріуму зі сходами. Дизайн допомагає навчанню, заснованому на спільній роботі і власному мисленні підлітків. Вся будівля представляє собою одну величезну кімнату, де кожен бачить, чим займаються інші. В день по головним сходам доводиться ходити по шість разів. І ти постійно зустрічаєш людей, спілкуєшся з ними. Обов'язково приносити щодня ноутбуки (зазвичай MacBook'и) або планшети. На першому році навчання всім видаються iPad'и. У класах часто відсутній учитель, а вже дошки немає точно. Як вчити без дошки? Рішення - сучасні технології. Вся інформація є онлайн. І вчитель може спокійно переміщатися по класу, допомагати окремим учням і направляти до результату.


Це середня школа, де акцент робиться на медіа, комунікації та культуру. «Ми створюємо школу, де учні і вчителі будуть надихати один одного на креативну і продуктивну роботу. Ми вчимо, як бути частиною суспільства, де знання і досвід відіграють головну роль.» Навчальний рік триває з серпня по червень.


Часто уроки ведуть сторонні люди: професори, підприємці та просто цікаві особистості, які можуть чогось навчити. Коли ти йдеш до школи, ти розумієш, що все там стосується твого майбутнього. Ти створюєш його!


А як вам така школа? Чи надихає вас бачення та досвід датської гімназії?








220 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі

“Соняшник”. Просто так, як має бути.

Часом скромність, якщо не убогість власних очікувань, стає ясною не тоді, коли зустрічаєшся з чимось ідеальним, а просто з хорошим, тим, як має бути. У свій час ми перевели доньку з державної школи в

bottom of page